2008 m. birželio 26 d., ketvirtadienis

varškės pudingas su razinom

4 porcijoms imame:

400 g varškės
2 kiaušinius
0,5 stiklinės razinkų
1/4 stiklinės pieno
2 šaukštus cukraus
20g sviesto
džiūvėsėlių trupinukai

Jei reikia - perrinkti ir išplauti razinas, tuomet sumaišyti jas su varške. Kiaušinio trynius sutrinti su cukrumi, įpilti pieno ir viską supilti į varškę. Gerai išmaišyti ir įdėti ištirpintą sviestą. Baltymus suplakti iki standžių putų, ir juos sumaišyti su varškės mase. Viską sudėti į svietsu suteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą. Kepti 250 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių. Masei pakilus, karštį sumažinti ir kepti toliau. Pudingą atvėsinti ir patiekti su padažu.

Padažui reikės:
1 stiklinės pieno
2/3 šaukšto krakmolo
1 šaukšto cukraus
10 g sviesto

krakmolą atskiesti šlakeliu pieno. Likusį pieną užvirtinti, įpilti ištirpintą krakmolą, cukrų, svietsą ir virinti dar 3-5 minutes. Padažą atvėsinti ir tiekti su pudingu.

InRed

moliūgo - kruopų košė

4 porcijoms reikės:

300g moliūgo
0,5 stiklinės ryžių arba kviečių
1,5 šaukšto cukraus
1,5 stiklinės pieno
20g sviesto

Moliūgą nulupti, išvalyti sėklas, supjaustyti nedideliais kubelais, užpilti karštu vandeniu, įdėti cukrų, druską ir virti, kol užvirs. Tuomet įberti ryžius ar kviečius ir virti 30-40 min. ant nedidelės ugnis. Tuomet įpilti pašildytą sviestą ir virti, kol viskas išvirs. Įdėti sviestuko ir valgyti.

InRed

blyneliai

4 porcijoms:

1,5 šaukšto miltų
stiklinė pieno
1 kiaušinis
0,5 šaukšto cukraus
vos vos druskos
apie 12g mielių
(2-3 obuoliai, jei gaminame su obuoliais)

1. cukrų, druską, kiaušinio trynį ir mieles sutrinti šlakelyje pieno.
2. gavus vientisą masę, supilti likusį pieną, suberti nusijotus miltus.
3. Masę išminkyti, uždengti merliuku ar servetėle ir 2-3 val. pastatyti kur nors šilčiau. Kartkartėmis pamaišyti.
4. Suplakti kiaušinio baltymą, įdėti jį į tešlą ir dar kartą gerai išmaišyti.
5. blynelius kepti keptuvėje, ant įkaitinto aliejaus, tešlą dėti vandenyje pamirkytu šaukštu.

jei gaminame su obuoliais, juos į tešlą įmaišyti prieš kepant, smulkiai smulkiai supjausčuis, ar net sutarkavus.

InRed

2008 m. birželio 6 d., penktadienis

meksikietiškas troškinys

Reikia:

* 0,5 kg faršo (aš imu naminio, nors gryn meksikietiškai gal reikėtų vien jautienos, bet man neskanu)
* vienos paprikos (gražiausia - raudonos arba oranžinės spalvos)
* vienos skarbonkės pupelių
* vienos skarbonkės kukurūzų (aš imu globus, nes jos skaniausios be E)
* vieno svogūno
* prieskonių: saldžių maltų paprikų, rozmarino, baziliko, druskos

suaugusių versijai verta dar įdėt:
* porą skiltelių česnakų
* aitrių paprikų
* arba galima paimti prieskonių meksikietiškiems patiekalams (yra firmos "avokado" maskimose).

Paruošimas:
Supjaustom svogūną, česnaką (jei naudosit), pakepinam ant aliejaus, paskui įdedam faršo ir kepinam ji ant karštos kol papilkės (kol nesimatys raudonos mėsos), pastoviai mentele jį krutant, kad nesuliptų į didesnius gumulus. Tada paberiam prieskoniais. Prieskonių negailėkit, nes dar bus daug daržovių. Tada įdedam visas daržoves (papirką prieš tai smulkiai papjaustom, o kukurūzas ir pupeles dedam be vandens kuriame jos mirko skarbonkėj), sumažinam ugnį, uždengiam keptuvę ir troškinam dar šiek tiek laiko (aš patroškinu dar max. 10 min., nes mano galva mėsa būna paruošta jau prieš dedant daržoves, bet laikas čia nepakenks, jei periodiškai pamaišyt).

xena

2008 m. birželio 4 d., trečiadienis

Varskes apkepas

2 pokeliai varskes, 4 kiausiniai, puse pokelio sviesto, 3 saukstai cukraus, 5 saukstai manu kruopu, puse stiklines pieno.

Manu kruopos uzpilamos pienu ir pusvalandziui paliekamos, kad isbrinktu. Kiausiniu tryniai isplakami su cukrumi, sudedama varske, islyditas sviestas, manu kruopos ir viskas gerai isplakama, tada i mase idedam gerai isplaktus kiausiniu baltymus, ismaisom ir dedam i sviestu istepta ir dziuveseliais pabarstyta skardele ir 30min kepa orkaitej ( as tradiciskai tikrinu su dektuku, jei ismeigus neprilimpa tesla, vadinas iskepe :)).


Kriste1979

Burokeliu sriuba su versienos galkutemis

Pirmiausia i puoda idedam pora didesniu burokeliu ir juos apie valanda paverdam, tol kol suminksteja, tiesa, verdam nenuluptus tik nuplautus. Kai isverda nulupam ir per tarka sutarkuojam. I keptuve ant sviesto pakepam keleta morku ir svoguna. Uzsikaiciam puoda su vandeniu, imetam lauro lapeli, kubeli jautienos, keleta pipiru. Tada imetam pakeptus svoguna su morka, ir keleta bulviu. Kol verda greitai darom galkutes, imam versienos farsa, imusam puse kiausinio ir idedam ismirkytos bulkos (galima det prieskoniu, bet as nededu). Tada suformuojam mazus rutuliukus :) ir dedam i puoda, paverda apie 20min idedam sutarkuotus burokelius ir dar paverdam 20min. Viskas, sriubyte paruosta, skanaus !

Riestainiai (baronkos) virti piene

Reikia:
Kas kiek per kartą suvalgo storų didelių baronkų (netinka smulkios traškios)
Pieno
Sviesto

Baronką supjaustyt mažais gabaliukais, sudėt į dubenėlį ir užpilt pienu. Pastatyt kokiam pusvalandžiui ar valandai kol išmirks. Kai išmirksta viską statyt ant viryklės ir užvirint. Užvirus nukelt ir įdėt truputį sviestuko. Praaušus galima valgyt.

Geltonos vaikystės skanėstas...

Naminiai makaronai su varške

100g varškės
2 šaukštai miltų
1 šaukštas sviesto
1 arbatinis š. džiūvėsėlių
1 arbatinis š. grietinės
1 kiaušinio trynys
1 šaukštas vandens
1 šaukštelis cukraus, žiupsniukas druskos

Ant stalo išpilkite "kalnelį" miltų. viršuje padarykite duobutę, į ją dėkite mažą gabalėlį sviesto ir pusę trynio, pasūdykite, įpilkite šaukštą šalto vandens. Minkykite tešlą, iškočiokite plonai ir palikite, kad apdžiūtų. Kai apdžius, supjaustykite 1 cm pločio ir 4 cm ilgio juostelėmis. Juosteles dėkite į verdant, pasūdytą vandenį, virkite, kol suminštės, nupilkite per sietelį, kad nuvarvėtų.
Į sviestu suteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą puodą sluoksniais dėkite makaronus ir su cukrumi pertrintą varškę, apteptą grietine, sumaišyta su antra trynio pusele.
Kepti vidutinio karštumo orkaitėje.

aguročių kotletukai

250g aguročių
1 kiaušinis
1 šaukštelis džiūvėsėlių trupinių
ketvirtadalis svogūno
1 riekelė baltos duonos
petražolės, druska

1. Aguročius nulupame, sutarkuojame stambia tarka. Pasūdome ir paliekame pastovėti 15 min.
2. Suplakame kiaušinį ir pamerkiame jame batono riekę.
3. Nusunkiame aguročių sultis. Į masę įdedame išmirkusį batoną, sutarkuotą ar smulkiai supjaustytą svogūną.
4. Viską išmaišome, formuojame kotletukus, pavoliojame džiūvėsėliuose, kepame.

InRed

Ikra iš aguročių

60 g aguročių
20 g pomidorų
10 g svogūno
šaukštelis aliejaus

aguročius nulupame, smulkinam mėsmale kart su nuluptais pomidorais. Svogūną susmulkinam, įdedam į aguročių masę, įdedame druskos, jei reikia ir troškiname, kol bus paruošta.

Grikių košė su pienu

1,5 stiklinės grikių
1 šaukštas sviesto
0,6 l vandens
0,7 l pieno
druskos (jei norisi)

1. Ant keptuvės svieste apkepam grikius.
2. Užpilame kruopas verdančiu, pasūdytu vandeniu. Verdame 10 minučių, po to dedame į orkaitę pastovėti 1,5-2 val.
3. Prie tokios košės pienas duodamas gerti atskirai, puodelyje.

Obuolių sriuba su ryžiais

2 obuoliai (geriausia - antaninių)
2 šaukštai ryžių
2 arbatiniai šaukštai cukraus (manau, galima keisti fruktoze, o gal net medumi ar kokiu natūraliu sirupu)
500 ml vandens

1. Obuolius iškepame ir sutriname.
2. Vandenyje išverdame ryžius, juos tame vandenyje dar karštus sutriname (rašo kad per sietelį, bet bandyčiau blenderiu).
3. Sumaišome su obuoliais, įdedame cukrų ir užviriname nuolat maišydamos, kad nesusidarytų gumulėliai. Sriuba turi būti panaši į skystą kisielių.
4. Gardinama grietine arba šlakeliu grietinėlės.

InRed

Spanguolių ir obuolių sriubytė

200 g spanguolių
3 obuoliai
100 g cukraus
1 šaukštas miltų
600 ml vandens

1. Spanguoles nuplaunam, sutrinam puode, užpilame verdančiu vandeniu, permaišome ir uždengiame.
2. Obuolius nulupame, "išdarinėjame", supjaustome plonais šiaudeliais.
3. Po 10-15 minučių spanguoles perkošiame per marlę. Puodą su sultimis dedam ant ugnies, dedam cukrų, obuolius.
4. Kai užverda, įpilame miltus, išmaišytus šlakelyje vandens. Pamaišome.
5. Sriubytė tiekiama atvėsinta, galima gardinti grietine.

InRed

Virtinukai

100 g varškės
20g miltų
1/2 kiaušinio
10g grietinės
8g cukraus
6g sviesto

1. Varškę pertrinam per sietelį arba persukam mėsmalėje.
2. Įdedam kiaušinį, sutrintą su cukrumi ir sviestu, viską gerai išmaišome.
3. Suformuojam "dešrelę" ir pjaustom pageidaujamais gabaliukais.
4. Dedam į verdantį pasūdytą vandenį ir verdam, kol iškils į paviršių.
5. Išimam virtinukus, dedam ant sviestu suteptos skardos ar keptuvės ir 5 minutėms dedam į orkaitę.

Naminė varškė

Iš kefyro pagaminta varškė lengviau virškinama ir pasisavinama. Kad pagamintume 100g varškės reikės 500-600 ml kefyro.

Kefyrą išpilame į emaliuotą puodą ir kaičiam ant silpniausios ugnies. Kai viršuje susidaro tirščiai, juos išimame ant sterilios marlės, kad nuvarvėtų. Gausite šviežią ir švelnią varškytę, bet valgyt reikia iškart.

InRed

Morkų ir aguročių putėsiai

ingridientai:

120 g šviežių morkų
1 nedidelis agurotis
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
pusė šaukštelio medaus

1. Morkas pavalom. Agurotį nuskutam, pjaunam išilgai perpus, šaukštu išskobiame vidų, kur sėklos. Likusį agurotį ir morkas pjaustom nedideliais kubeliais.

2. Viską dedam į puodą, įpilam aliejaus ir maišydamos troškinam apie 2 min.

3. Įpilam 4-5 šaukštus vandens (geriausia - negazuoto mineralinio), uždengiam ir paliekam ant mažutės ugnies 15 min. Daržovės turi būti minštos.

4. Leidžiam daržovėms ataušti, įdedam medų ir viską plakam mikseriu, kol gaunam putėsius.

InRed

Blanmanže (gudrus pavadinimas, a ne?:))

Nesveikuoliškas receptas, jaučiu, labiau mamytėms tiktų, nors rašo, kad galima vaikas nuo metų.

Ingridientai:

1 šaukštas kukurūzų miltų
2/3 puodelio (160ml) pieno mišinio ar pieno
2 šaukšteliai cukraus (gal tiktų fruktozė?)
1/4 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

miltus sumaišyti su 1 šaukštu pieno ir permaišyti, kad pasidarytų vienalytė masė. Likusį pieną užvirinti ant mažos ugnies. Sudėti į pieną cukrų, vanilę ir miltus, nuolat maišyti, kol masė sutirštės. Perpilti blanmanže į mažą formelę ar kelias ir kelioms valandoms dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.


InRed

Stebuklingos "musmirytės"

10-ai grybukų reikės:

10 putpelių kiaušinių
10 nedidelių, "gražių" pomidorų
salotų lapų,
truputį grietinės ar natūralaus jogurto

1. Kietai išverdame kiaušinius, nulupame, atsargiai nupjauname truputį iš vienos pusės, kad galima būtų sustatyti lėkštėje,

2. Iš pusiau perpjautų pomidorų darom kepurėles "grybukams".

3. Grietine ar jogurtu darome taškelius "musimirytėms", patiekalą puošiame salotų lapeliais ar kitais žalumynais. (Geriausia išdėti salotomis lėkštės dugną ir po to ten sodinti "grybukus")

Morkų obuolių kotletai su manais

1 morka
1 obuolys
arbatinis šaukštelis manų
truputukas cukraus ir druskos
arbatinis šaukštelis grietinės

Smurkiai sutarkuojam morką, dedam į puodą, užpilam vandenuku ir patroškinam, bet ne visai ištroškinam, o tik truputį. Obuolį nulupti, supjaustyti plonaus šiaudeliais, išvalyti nuo sėklyčių ir „širdelės“, suberti į morkas ir troškinti, kol suminkštės. Tada suberti manus, cukrų, druską ir pavirinti 5 minutes, be perstojo maišant. Gautą masę atvėsinti, formuoti kotletukus, galima pavolioti džiūvėselių trupinukuose ir kepti ant aliejaus. Kotletukus galima gardinti šaukšteliu grietinės.


InRed

Kotletukai iš cukinijos ir morkų

Pusei kg faršo reikės:
1 nedidelio svogūno
1 morkos
1 nedidelės cukinijos
1 kiaušinio
trupučio pieno ar vandens
padžiūvusios bandelės
druskos, pipirų (jei norite)

bandelę iš mirkyti piene arba vandenuke. Svogūną smulkiai supjaustyti. Morką ir cukiniją sutarkuoti burokine ar kitokia, ne pačia stambiausia, tarka. Įdėti prieskonių, kiaušinį, truputį nusunktą išmirkusią bandelę ir viską gerai išmaišyti. Fomuoti kotletukus, kepti ir valgyti.

2008 m. birželio 3 d., antradienis

balanda

Mano tėtis vadina šitą sriubą "balanda" (kaip pas kalinius) dėl nuostabaus pilkumo spalvos, bet šiaip Agnės viena mėgstamiausių.

Puode biški pakepinu svoguno, tada į jį įpilu šalto vandens. Kai užverda - įmetu į vandenį bulvę ir dar vieną daržovę (kiekis - panašus kaip bulvės).

Į šaltą vandenį įmetu kalakuto (galima ir jautienos, bet mes jos nevalgom) gabaliuką, laukiu kol užvirs. Kai vando užverda, kalakuto gabaliuką perdedu į pirmą puodą su daržovėm.

Verdu viską tiek, kad išvirtų mėsa - 40 min.- valandą.

Po to viską sutrinu.

Agnės dviem porcijoms imu:
kalakuto ~100 g.
dvi bulves
1/4 vidutinio svoguno

"kitos" daržovės pas mus dažniausia:
* kalafijoras
* brokolis
* kopustas
* cukinija

xena

trinta moliugo sriuba

1. Imam skiltį moliūgo 600-900g, apipjaustom žievę, gabaliukais supjaustom, metam į vandenį - verda. Vandens iš akies, hmmm, turbūt apie 1,5-2l, nu kad visos daržovės tilptų laisvai.

2. ant keptuvės ant sviesto ant mažos ugnies pakepinam didesnį svogūną smulkintą, vieną morką, dvi skilteles česnakų - sudedam į puodą, kur verda moliūgas.

3. Įdedam 4-5 bulves pjaustytas, aš dar dėjau kalafioro kelias "šakeles", bet jis nebūtinas, jei kas nemėgsta, pavyzdžiui.

4. dar mečiau 2 kubelius sultinio vištienos, bet tiktų ir tik pasūdžius, truputį
papipirinus, lauro lapą įmetus.

Užrašė xena
Autorė InRed

žuvienė

Ant trupučio aliejaus pakepini žiedais supjaustytus porus, morkas, sudedi į puodą su verdančiu vandeniu, ten pat įdedi kubeliais papjaustytą bulvę, menkės. Verdi kažkiek laiko (aš verdu ~ 30-40 min.) - ir galima valgyt.

Dviems Agnės porcijoms imu:
* ~ 7 cm. poro
* pusę vidutinės morkos
* dvi bulves
* vieną šaldytą rudagalvę menkę

xena